Bio ecologische lage energiewoning

Type: nieuwbouw
Bouwwijze: houtskeletbouw
Oplevering: in uitvoering
Locatie: Borgloon

K-peil: 19 (ontwerp)
E-peil: 33 (ontwerp)
Netto energiebehoefte voor verwarming: 21.66 kWh/m² (ontwerp)
Oververhitting: 2606 Kh (ontwerp)

Een moderne bio-ecologische woning in houtskelet gebouwd op een hellend terrein met uitzicht op de achterliggende boomgaarden. Dit vormde het vertrekpunt voor het ontwerp van deze woning.
De helling van het terrein leende er zich toe om een inpandige garage in de kelder te voorzien. Tevens doet deze kelder ook dienst als tuin- en fietsenberging waardoor er geen noodzaak is aan een bijgebouw in de achtertuin. Hierdoor blijft het zicht op de achterliggende boomgaarden volledig bewaard. Vanuit de kelder vertrekt er een geïsoleerde, centraal gelegen trappenhal naar het gelijkvloers waarrond de ruimtes zijn ingedeeld. Vooraan de straatzijde is er een bureauruimte met speelkamer voorzien, achteraan het gelijkvloers zijn de leefruimtes met maximaal uitzicht op de tuin en boomgaarden. Op de verdieping bevindt zich het nachtgedeelte. De voorgevel met bandramen behoud een gesloten karakter naar de straat toe terwijl de achtergevel maximaal werd opengewerkt.
Over de indeling van de ruimtes op het gelijkvloers werd nagedacht in het kader van levenslang wonen.

Het einddoel is een slimme woning die verwarmd wordt d.m.v. een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming op lage temperatuur. De ventilatie van de woning gebeurt door middel van een balansventilatie (type D). Op het dak worden PV-panelen geplaatst die aangesloten worden op een baterijsysteem. Het eigenafvalwater wordt op het eigen terrein gezuiverd en hergebruikt binnen de woning…

De gevels werden afgewerkt met een witte sierpleister in combinatie met donkergrijze aluminium ramen voorzien van drievoudige beglazing.